REGLAMENT I BASES
ARTICLE 1
El Festival Escolar i Universitari de les Arts Audiovisuals, en la 9a convocatòria, té una durada d’un curs escolar.
ARTICLE 2
Les produccions es poden presentar des de l’inici de la convocatòria, 30 de setembre de 2023, fins al tancament de la convocatòria, 30 de juny de 2024. Els nominats seran elegits pel Comitè de Selecció del Festival i el jurat decidirà els guanyadors.
ARTICLE 3
Podran participar en competició les produccions en funció de la secció:
SECCIONS:
Internacional (centres educatius fora del territori espanyol)
Interpretació i composició musical
Video dansa
Curtmetratge ficció
Curtmetratge d’animació
Video clip
Videojoc
Reportatge
Documental
Spot
Fotografia
Videodança
Neurodiversitat
CATEGORIES:
Educació Especial
Educació Infantil
1er Cicle de Primària ———— (6-8 anys)
2n Cicle de Primària ———– (8-10 anys)
3er Cicle de Primària ———— (10-12 anys)
1er Cicle d’ESO —————– (12-14 anys)
2n Cicle d’ESO —————– (14-16 anys)
Batxiller i cicles formatius ( 16-18 anys)
Universitaris
ARTICLE 4
Una vegada inscrita i tramesa la producció a través de la Web del festival. En esta edició un mateix centre pot participar amb diverses produccions a la mateixa secció i categoria.
ARTICLE 5
Les 10 produccions més votades per secció seran les finalistes. De les produccions finalistes, se’n nominaran 4 per cada secció per part del comitè de selecció del festival i, el jurat, a la setmana del festival, determinarà els guanyadors
ARTICLE 6
Durada de les produccions: els curtmetratges no poden superar els 15 minuts; els reportatges i documentals tindran un màxim de 10 minuts i els espots d’1 minut. El còmic, la seua extensió no podrà ser superior a 5 folis per una cara a espai doble. El cartell d’un A2 de mida i la fotografia de 13 x 18. Videojoc, temàtica educativa i indistint el suport per al qual es produeixi: consola, telèfon mòbil, tablet, ordinador.
Videodansa
Les produccions han de contar una història a través de la videodansa amb una durada màxima de 3 minuts, amb els mitjans audiovisuals de què es disposin.
Les millors ballarines, seleccionats pel jurat, optaran a un càsting per part de Stage Entertainment, productora entre d’altres, del musical EL REI LLEÓ, TINA, ANASTASIA, ETC.
Bases per a la Creació sobre la temàtica Neurodiversitat
Bases dissenyades per a guiar els estudiants, independentment de la seua condició cognitiva, en la creació conjunta d’un curtmetratge que celebre la neurodiversitat. Aquest projecte fomenta la inclusió, la creativitat i el treball en equip, destacant les fortaleses i perspectives úniques de tots els participants.
INTRODUCCIÓ
La neurodiversitat es refereix a la variabilitat natural en el funcionament del cervell humà. Accepta i valora les diferències cognitives com a part de la diversitat humana.
La neurodiversitat és una forma d’entendre que totes les ments funcionen de manera diferent, i aquestes diferències són naturals i valuoses. Dins d’aquest concepte, podem parlar de dos grans grups:
1. Neurotípics: Persones les ments de les quals funcionen de manera que es considera “habitual” o majoritària en la societat.
2. Neurodivergents: Persones les ments de les quals funcionen de manera diferent a la norma, com aquelles amb TDAH, autisme, dislèxia o qualsevol altra condició neurològica.
Exemple fàcil:
Pensa en els sistemes operatius dels ordinadors. N’hi ha alguns que funcionen com Windows (neurotípics) i altres com Mac o Linux (neurodivergents). Tots fan coses increïbles, però funcionen de formes diferents.
1. Objectiu
- Crear un curtmetratge inclusiu que mostre la neurodiversitat com una forma valuosa de diversitat humana, subratllant l’impacte positiu dels diferents estils i habilitats cognitives.
- Fomentar la col·laboració entre estudiants amb diferents condicions cognitives.
- Promoure la diversitat i inclusió, eliminant les barreres i les etiquetes socials cap a les persones neurodivergents.
- Crear un espai on tots es senten segurs, respectats i entesos, evitant l’assetjament escolar i universitari.
- Crear un curtmetratge que represente la neurodiversitat de manera positiva i educativa.
- El producte final ha de reflectir el tema “Celebrant les diferències, enfortint connexions.”
2. Composició de l’equip
- Organitzar els estudiants en equips diversos, assegurant que cada grup tinga diferents habilitats.
- Cada equip haurà d’estar format per entre 3 i 10 estudiants. Almenys 1/3 de les persones hauran de ser neurodivergents. La confidencialitat és important. Les dades subjectes a privacitat seran tractades amb la màxima discreció. No cal revelar ni divulgar les condicions cognitives dels participants; bastarà amb signar un document annex (acte de bona fe) que acredite el compliment de la participació de l’equip neuroinclusiu, tal com es recomana en aquest punt.
- Assignar rols segons les fortaleses de cada membre: guionista, director, actor, editor, etc. Els equips han d’incloure una barreja diversa de talents i condicions cognitives. Els rols poden solapar-se, i tots han de tindre l’oportunitat de contribuir segons les seues fortaleses i interessos.
3. Tema i directrius de narrativa
- El curtmetratge haurà d’explorar aspectes de la neurodiversitat, com ara:
- Perspectives úniques per a resoldre problemes.
- Reptes i èxits de viure amb TDAH, autisme, dislèxia, etc.
- Celebrar l’empatia, la creativitat i la innovació en les persones neurodivergents.
- Històries personals, mites sobre la neurodiversitat o experiències quotidianes.
- Convivència a l’aula
- Ficció narrativa
- Les històries han de promoure respecte, inclusió i una representació positiva.
- El guió ha de reflectir la diversitat d’experiències i perspectives.
- S’acceptaran tots els gèneres: comèdia, drama, documental, animació, etc.
4. Consells per al treball en equip inclusiu
- Aprofitar les fortaleses: Deixa que cada estudiant trie tasques segons els seus talents (per exemple, escriptura per als creatius, aspectes tècnics per als que tenen atenció al detall).
- Usar suports visuals: Els storyboards, llistes de tasques i esquemes poden ajudar a organitzar les idees.
- Utilitzar diferents tècniques de filmació, com preses a l’exterior, entrevistes i dramatitzacions.
- Participació activa de tots els membres de l’equip en la filmació.
- Planificar descansos: Permet pauses sensorials i condicions de treball flexibles.
- Fomentar la col·laboració: Crea un ambient on totes les idees siguen valorades.
- Donar suport a la comunicació: Usa un llenguatge clar i senzill; ofereix mètodes de comunicació alternatius si cal.
ARTICLE 7
No podran formar part del Jurat aquelles persones o institucions que tinguen interessos en les produccions presentades a competició.
Les deliberacions del Jurat seran secretes i les decisions seran adoptades per majoria simple. La Direcció del Festival assisteix a les deliberacions del Jurat però no pren part a la votació.
Els membres del Jurat es comprometen fermament a no expressar públicament les seves opinions respecte de les produccions sotmeses a la seva consideració, abans de la proclamació oficial dels premis.
ARTICLE 8
El Jurat tindrà a la seva disposició un Premi Especial per a la seva lliure adjudicació a la producció que, per les característiques que sigui, consideri que té mèrits per rebre’l, havent d’esmentar la motivació que la fa mereixedora.
ARTICLE 9
Els centres de formació que hagin rebut un premi, es comprometen a esmentar-ho en tota la publicitat i material de premsa en el cas de voler donar-ne publicitat, respectant la redacció exacta de la decisió del Jurat i utilitzant el logotip del Festival. Aquest logotip estarà disponible a les oficines del Festival en diversos idiomes.
ARTICLE 10
Propietat Industrial i Intel·lectual
Amb la seva acceptació el participant al festival (o el seu tutor legal en cas de menors d’edat), autoritza eMove Festival perquè pugui utilitzar la seva imatge, amb l’única excepció i limitació d’aquelles utilitzacions o aplicacions que poguessin atemptar el dret a l’honor en els termes previstos a la Llei orgànica 1/85, de 5 de maig, de protecció civil al dret a l’honor, la intimitat personal i familiar ia la pròpia imatge.
Lautorització es considera concedida per un termini de 10 anys. Aquestes imatges podran ser utilitzades per comunicar la promoció a web i xarxes socials d’eMove Festival. Així com per a la memòria de lempresa sobre aquest esdeveniment (documentació interna).
El/s participant/s al festival no obtindran nous drets diferents de la participació al festival per la cessió dels seus drets d’imatge, acceptant estar conforme amb l’acord esmentat.
De la mateixa manera, els participants autoritzen que el seu nom i cognoms siguin publicats a les xarxes socials d’eMove Festival durant la data de validesa del festival, així com durant els deu anys següents.
El Festival es quedarà una còpia de les produccions nominades i de les premiades per al seu arxiu i exposició.
ARTICLE 11
Els possibles compradors i venedors de les produccions seran especialment atesos per un equip professional que posarà a la seva disposició tots els mitjans i contactes que facilitin la seva feina, incloent-hi una sala de projecció on puguin visionar, prèvia autorització escrita dels productors, totes les produccions facin arribar al Festival.
ARTICLE 12
La participació al Festival suposa l’acceptació del present reglament. En cas de conflicte, la Direcció del Festival conserva la seva sobirania, atenent-se al reglament de la FIAPF pel que fa a les manifestacions de cinema internacionals.
ARTICLE 13
Els membres del jurat, una vegada vista cadascuna de les produccions nominades, emeten el vot que fan arribar a la direcció del festival que inclou una gamma de valoracions. El resultat es dóna a conèixer a través de les xarxes socials i mitjans de comunicació, així com a tots els participants, dins de l’última setmana del mes de juny o primera de juliol.
ARTICLE 14
Premiats: Seran objecte de premi, el centre de formació, el professor tutor del grup que ha participat a les produccions i els alumnes.
Premis: Diploma per al centre universitari, institut i col·legi; diploma i trofeu per al professor tutor, diploma per als alumnes.
L´organització del festival, es reserva el dret d´ampliar els premis.